Cranio-sacraaltherapie

Cranio-sacraaltherapie

Zomaar even uitleggen wat cranio-sacraaltherapie is, is niet eenvoudig. Grofweg kun je het opsplitsen in een duidelijk, structueel en wetenschappelijk onderbouwd verhaal, daarnaast heeft cranio-sacraaltherapie alles te maken met voelen. En dan bedoel ik het voelen en het ondergaan van de emotie die bij dat gevoel hoort.

 

Het systeem…

Het cranio sacraal systeem is een systeem dat in het lichaam werkzaam is naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart en bloedvaten. Het volgt zijn eigen ritme. Onafhankelijk van hart- of ademritme bewegen de hersenvliezen in normale omstandigheden, zo’n zes tot twaalf keer per minuut.

Van de kruin (cranio) tot het stuitje (sacrum) bestaat het craniosacraal systeem uit de (hersen)vliezen en hersenruggenmergvloeistof, die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Binnen het Cranio-Sacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenruggenmergvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de beweging van de schedelbeenderen. We noemen dit het Cranio-Sacraal ritme. Het ritme geeft de mij informatie over het functioneren van het Cranio-Sacraal systeem. Een storing binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van symptomen leiden. In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei trauma’s, zowel emotioneel als fysiek. Gevoelens van pijn, woede, angst en fysiek letsel worden door het lichaam opgeslagen en zorgen er uiteindelijk voor dat het cranio sacraal systeem uit balans raakt, krimpt, gaat vastzitten en zijn vitaliteit verliest.

Voelen wat je voelt en zijn wie je bent…

Bovenstaande zin lijkt zo eenvoudig, maar is dat wel zo? Velen van ons hebben al op jonge leeftijd geleerd bepaalde emoties en gevoelens te onderdrukken. Vaak lukt ons dat bijzonder goed, of lijkt het alleen maar goed te lukken? Soms kruipt het bloed letterlijk waar het niet gaan kan, en dat is niet altijd een prettig gevoel. Zou het zo kunnen zijn dat sommige emotionele beperkingen je lichaam ook zijn gaan beperken? Hoe geef je jezelf letterlijk en figuurlijk weer ruimte? Het is inmiddels voor wel bijna iedereen bekend dat gevoelens zich “vast kunnen gaan zetten” in je lijf. Omdat cranio-sacraaltherapie zo gericht is op “voelen” zowel voor de therapeut als de cliënt, laten onderdrukte gevoelens of onverwerkte emoties zich soms zomaar zien. Soms is er wat aanmoediging voor nodig want voelen wat je voelt en zijn wie je bent is soms best eng. Dit deel van craniosacraal therapie kun je zien als een uitnodiging om met jezelf in contact te kunnen zijn zoals je bent en te voelen wat je werkelijk voelt, en vervolgens te bekijken wat je met deze informatie kunt of wilt doen.

De behandeling:

Via lichte, en soms stevige, aanraking kunnen problemen in het cranio-sacrale systeem worden opgespoord, en waar mogelijk verholpen worden.

Het is een bewuste keus om het eerste contact via mail te laten verlopen, gebruikt u hiervoor svp onderstaand formulier.

Ik antwoord altijd binnen 2 werkdagen.

 

 

 

Adres ( uitsluitend op afspraak ):

Gerard Doustraat 28

2406 GV

Alphen aan den Rijn

Privacy-statement:

14 + 7 =

Privacy Voorkeuren

error: De webinhoud is beveiligd.